4 Haziran 2015 Perşembe

KOÇUM KOSECKİ İLE RÖPORTAJ

Galatasaray hakkındaki yorumlarıyla bilinen kişilerle bir röportaj serisi yaptık işte onlardan Koçum Kosekci ( @kocumkosecki ) ile yaptığımız röportaj...



1.Sizce bu şampiyonluk teknik heyet ve yönetimi takviyeler konusunda yanıltır mı ? Çünkü başarılı bir takıma fazla takviye yapmak istemeyebilirler ?

KOÇUM KOSECKİ: Yanıltabilir ve bu yanıltma bizim için olumlu da sonuçlanabilir. Başarının tek yolu yeniden yapılanma değil, maçları izlerken sinirle tüm takımı değiştiresimiz geliyor ama buna ne bütçe dayanır ne takım kimyası dayanır. Takviye, adı üstünde takviye. Yıkıp yeniden yapmak değil yani. Hali hazırda takımın eksikleri var, ama bu takım 77 puan aldıysa iyi yaptığı şeyler de var. Transferler bu eksikleri kapatmaya yönelik olursa (özellikle enerji, patlama eksiğimiz var mesela) az transferle daha iyi bir takım izleyebiliriz seneye. Olmazsa da yine baştan takım kurarız napalım.


2.Kadro mühendisliği bakımından Hamza Hamzaoğlu'nu ilk defa değerlendirme şansına sahip olacağız.Şampiyonlar ligindeki takımların gücü göz önüne alındığı zaman sizce bu konuda nasıl bir yol izlemeli ?

KOÇUM KOSECKİ: Şampiyonlar ligi seviyesinde kadro kurmayı hep Bayern Münih kadrosu gibi kadro kurmak olarak algılıyoruz. Yeni transfer müthiş kalite olmadıkça "Şl'de ne yapar" sorusu akıllara geliyor. Şöyle bir şey var, Paris St Germain'i yenmek için Paris gibi bi takım kuramayız. Paris'le savaşacak bi takım kurmamız gerek. Temel sorun, bu ligde kaliteliyiz, ağayız, orada garibanız, eksiğiz. Yani ligde oynamamız gereken oyun Avrupa'da sökmüyor. Hamza hocanın ligde kalitesini, Avrupa'da savaşçı özelliğini konuşturması gereken bi takım kurmasını bekleyeceğiz. İnşallah başarır.

3.Hamza Hamzaoğlu geçen hafta katıldığı bir TV programında istatistiklere fazla önem vermem dedi.Sizin bu konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir ?

KOÇUM KOSECKİ: Bu konuda çok şey söylenir uzun konu bu. Ama şöyle diyim, iyi bir göz ve seçici bir hafıza da istatistiğin yerini tutabilir. Sonuçta istatistik sahada olmayan bir şeyi göstermiyor ve hatta etkin olmayan bi bilgiyi önümüze sunabiliyor. Örnek verelim, bi yarışmada turu geçebilmen için önüne çıkan 5 kişiden biriyle kavga edeceksin. İstatistiklere bakıyorsun. Bugüne kadar yarışmacılara en çok yumruğu soldaki kişi atmış, en az da sağdaki indirmiş. İyi diyorsun o zaman en sağdakine gideyim. Gidiyorsun izbandut gibi bi adam. Kimse onla karşılaşmak istemiyor, karşılaşsa da bi yumrukta indiriyor. O yüzden yumruk istatistiği düşük:( Yani istatistik ehemmiyetli bi veri ama analiz edecek beyin daha ehemmiyetli. 

4.Chedjou-Semih ikilisi stoper için yeterli mi yoksa takviye gerekiyor mu ?

KOÇUM KOSECKİ: Stoperlerin performansı biraz da takım savunmasına bağlı. Misal 2010-2011 sezonunda Ramos-Cheillini olsa bile büyük bi atılım yaşamazdık. Chedjou-Semih bireysel olarak sevdiğim isimler. Satmak zorunda olmazsak bu ikili gider. Belki rotasyon için tecrübeli bi isim eklenebilir. Takım savunmasını geliştirirsek efsane tandem olarak bile anabiliriz bu ikiliyi. Chedjou'nun daha az sakarlık yapması lazım tabii.

5.Melo,Semih,Telles ve Bruma'nın ayrılma ihtimalleri var.Sizin bu oyuncular hakkında değerlendirmeniz nedir ?

KOÇUM KOSECKİ: Melo: müthiş bir saha için karakter, muhtemelen yerine adam koyamayacağız ama bu aralar dengesiz bir halde. Bize gelmeden önceki hallerinde. Gidecek gibi duruyor.
Semih'i severim, esaslı teklif gelmedikçe gitmez gibi, böyle oynarsa ve futbolu Gs'de bırakırsa sırtı yere gelmez futbol sonrası da, mis gibi.
Telles: Bu adam iyi mi kötü mü karar veremiyorum. potansiyelli. İyi para verilirse satılabilir. Kalsa da yıkılmam ama. Keşke daha güçlü olsaydı:(
Bruma: Çok seviyordum, çok istiyordum olmasını ama Galatasaray kendisi için yanlış takım galiba. Hamza hoca ısrar edeceğim demiş, kazanırsa efsane olur. Ne güzeldi ilk geldiğinde.

6.Galatasaray'ın transfer gündeminde kendini kanıtlamış büyük futbolcular var,sizce bu transfer politikası ne kadar doğru ?

KOÇUM KOSECKİ: Gündemde bu isimler var mı bilmiyoruz. Basına ve kendi mantığımıza göre hareket ediyoruz bence. İmzalar, Kap'lar başlasın sonra konuşmak daha doğru. Yalnız yapılan her transferi yıldız transfer beklemek. Rotasyon için alınan oyuncularla otomatik olarak dalga geçmek çok sinir bozucu. "Çarşıdan aldım Shaqiri, eve geldim Necati" dediler o sezon Necati şampiyon yaptı takımı. Yasin Öztekin var yakın dönemde. Örnekler gözümüzün önünde ama hala aynı saçma tepkileri vermeye doyamıyoruz.

7.Hamza Hamzaoğlu şampiyon olmasına rağmen kadro tercihi ve oyuncu değişikleri yüzünden çok eleştirildi.Siz Hamza Hoca'nın tercihlerini nasıl buluyorsunuz ?

KOÇUM KOSECKİ: Yanlışları var ama önceden de yazdığım gibi 77 puan alıp 23 maçta sadece 2 mağlubiyet alıyorsa iyi yaptığı şeyler de var. İyi yaptığı şeyleri kaybetme riskini almaktansa hatalı olduğu kısımları düzeltmesini beklerim. Umarım her geçen sezon kendini geliştirip yeni efsane olur.

8.Galatasaray'da Hamza Hoca'nında dediği gibi ayrılacak çok futbolcu var.Sizce kimlerle yollar ayrılmalı ?

KOÇUM KOSECKİ: Çok var ya. minimum 8-10 oyuncu gitmeli. Kiralık olarak verilenleri gitmiş bile var sayıyorum. Sercan da Bursa'ya dönmek istiyormuş, Ordan Ozan Tufan'a filan karşılık takas versek ne güzel olurdu. 

9.Tarık bu sene çok başarısız olurken Sabri onun aksine başarılı bir sezon geçirdi.Sağ bek mevkisine transfer yapılacağı yönünde haberler varken yedek olarak hangisiyle devam edilmeli ?

KOÇUM KOSECKİ: Sabri tabii ki de adam dinamit. Takıma hem yarar hem zarar veren tiplerden. Seneye ilk 11'i bile alabilir. Bir acayip adam. Soruya net cevabım şu olsun: Tarık değil.

10. Abdürrahim Albayrak ve Ali Dürüst ikilisinin oluşturduğu olumlu hava şampiyonluk için önemli bir etkendi.Yeni yönetim seneye bunun eksikliğini hissedilebilir mi ?

KOÇUM KOSECKİ: Tabii. Maçlarda nasıl 2-3 kırılma noktası oluyorsa, sezon boyu 40-50 tane saha dışı kırılma noktası oluyor. Albayrak&Dürüst ikilisi bu anları bu krizleri çok iyi atlatıyor. Ben yeni yönetimde o ışığı görmüyorum maalesef.

11.Son olarak Sinan Gümüş,Koray Günter gibi yetenekli futbolcular için nasıl bir yol haritası çizilmeli ?

KOÇUM KOSECKİ: Genç oyunculara her sezon şampiyonluk stresi yaşayan takımlarda fazla pozitif ayrımcılık yapılamıyor. Bu oyuncuların forma bulduğu anlarda da ekstra işler yapması lazım. Mleda Boleslav maçı olmasa belki Arda bu günkü konumda olmayacaktı. Aydın- Konya örneği de var. Yeni genç oyuncularında kendi Boleslav, kendi Konya maçlarını bulması lazım. Hoca da elinden geldiğince desteklerse ne ala, ama atanmayı bekleyen öğretmen gibi beklemek yerine yırta yırta aldığı dakikaları artıran gençler daha hoş geliyor benim kulağıma.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder