3 Haziran 2015 Çarşamba

HASAN YILDIRIM'LA RÖPORTAJ

Galatasaray hakkındaki yorumlarıyla tanınan isimlerle bir röportaj serisi yaptık işte onlardan ilki Hasan Yıldırım ( @hsnyldrm1979 ) röportajı...



1.Sizce bu şampiyonluk teknik heyet ve yönetimi takviyeler konusunda yanıltır mı ? Çünkü başarılı bir takıma fazla takviye yapmak istemeyebilirler ?

Hasan Yıldırım: Şampiyonluk ve mali durumun çok iyi olmaması, takıma yapılacak takviyeler konusunda teknik heyeti ve yönetimi yanıltabilir. "Şampiyon takıma fazla transfere gerek yok" diye düşünebilirler. Kadronun şişkin olması ve kulübün ciddi borç yükünün olması da, özellikle yönetimin bu bahanenin arkasına sığınmasına neden olabilir. Ama bence gerekli takviyeler yapılamazsa; önümüzdeki sezon hem şampiyonluk, hem de Şampiyonlar Ligi'nde alınabilecek iyi sonuçlar tehlikeye atılır. Mevcut kadronun Şampiyonlar Ligi için ne kadar yetersiz olduğu bu sezon belli oldu diye düşünüyorum.

2.Kadro mühendisliği bakımından Hamza Hamzaoğlu'nu ilk defa değerlendirme şansına sahip olacağız.Şampiyonlar ligindeki takımların gücü göz önüne alındığı zaman sizce bu konuda nasıl bir yol izlemeli ?


Hasan Yıldırım: Hamza hocanın Şampiyonlar Ligi seviyesinde ne yapacağı veya nasıl bir kadro kuracağı henüz soru işareti. Dünya ve Avrupa futbolunu ne kadar takip ettiği konusunda da soru işaretleri yok değil. Ama transferin sadece teknik heyete bırakılmaması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü takımı çalıştırmak veya idare etmek farklı şey, transfer farklı şey. Bu konuda Cüneyt Tanman'ın ve scout ekibinin ona yardımcı olacaklarını umuyorum. Çünkü transfer başlı başına farklı bir konu. Teknik heyet tam olarak ihtiyaçları belirlemeli, transferi ise Dünya ve Avrupa futbolunu çok iyi takip eden kişiler yapmalı bence. Tabi sadece futbolcu takip etmek de yeterli değil. Futbolcularla, kulüpleriyle ve menajerleriyle görüşmek, ihtiyaca yönelik en doğru ismi bulup, transferi en uygun şartlarla ve basına duyurmadan bitirebilmek de başlı başına bir uzmanlık bence. Bu açıdan hem Türk futboluna, hem Avrupa (hatta Dünya) futboluna hakim, transfer görüşmelerini en iyi şekilde yürütebilecek, futbol aklı iyi, hatta transfer görüşmeleri sırasında isminin ağırlığı ve saygınlığıyla Galatasaray'ı en iyi şekilde temsil edebilecek bir Sportif Direktör'e görev vermek de seçenekler arasında düşünülebilir.

3.Hamza Hamzaoğlu geçen hafta katıldığı bir TV programında istatistiklere fazla önem vermem dedi.Sizin bu konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir ?

Hasan Yıldırım: İstatistikleri en iyi anlatan söz, Sir Alex Ferguson'a ait bence; "İstatistik mini etek gibidir. Çok şey gösterir, ama asıl görmek istediğin şeyi göstermez." İstatistikler önemli, ama sadece yardımcı öğeler bence. İyi değerlendirmek, teknik heyete her açıdan çok fayda sağlar.

4.Chedjou-Semih ikilisi stoper için yeterli mi yoksa takviye gerekiyor mu ?


Hasan Yıldırım: Chedjou - Semih ikilisinin çok fazla güven verdiklerini söylemek zor. Hem birbirlerini tamamlama konusunda, hem de kişisel hatalar olarak Muslera'yı sezon içinde birçok defa zor durumda bıraktılar. Ben savunmanın göbeğine iyi bir takviyenin şart olduğunu düşünüyorum.

5.Melo,Semih,Telles ve Bruma'nın ayrılma ihtimalleri var.Sizin bu oyuncular hakkında değerlendirmeniz nedir ?

Hasan Yıldırım: Melo'dan söze başlayayım. Forma giydiği süre içinde GALATASARAY'a çok şey kazandırdı. Ama oynadığı mevki itibari ile çok fazla koşmaması, uzun tatil süreleri nedeniyle kampa geç katılması ve doğal olarak geç form tutması, kolay kart görebilen bir futbolcu olması, özellikle bu sezon performansının daha da düştüğü, geçirdiği bel ameliyatı sonrası sahalara hızla dönmesine rağmen eski formunu yakalamakta sorun yaşayabileceği gibi dezavantajları olduğunu da söylemek lazım. GALATASARAY için önemli bir futbolcu. Sadece sahadaki performans olarak değil de; kaybetmeyi kabul etmeyen, kötü sonuca isyan eden kişiliği, rakiplerine kurduğu psikolojik üstünlük onun değerini farklı bir boyuta taşıyor. O yüzden ayrılması durumunda; defansif açıdan yeri doldurulabilir, ama kişiliğinin takıma kazandırdıklarının yerini doldurmak zor olacaktır. Onunla sözleşme uzatılmadığı takdirde, takımdan ayrılma ihtimali çok da düşük görünmüyor.
Alex Telles, özellikle sezonun son döneminde gösterdiği iyi performansla dikkat çekti. Son maçlarda gösterdiği performans, şampiyonluk için önemli bir katkı oldu. İnter'in ilgisi konuşuluyor. Hala defansif açıdan eksikleri var. Ama yetenekli bir futbolcu. Zamanla daha iyi olacağını düşünüyorum. İyi bir teklif gelirse, yeri doldurulamayacak bir oyuncu değil. Ama GALATASARAY Telles'i satarsa kazançlı çıkmayacaksa, Telles'i satmanın da bir manası yok.
Semih Kaya GALATASARAY'ın çocuğu. Benim için (birçok GALATASARAYLI için) yeri ayrı. Altyapıdan çıktı, bizim gibi GALATASARAYLI. Ama sanırım özgüven kaynaklı, maç içinde çok basit hatalar yapabiliyor. İnter'in Mancini sonrası ilgisi konuşuluyor. Önümüzdeki sezon kadroda 14, ilk 18'de 11 yabancı oyuncu bulundurulabileceği düşünülürse, iyi bir teklif gelmesi halinde Semih de satılabilir diye düşünüyorum. Selim kalsa bile iyi bir stopere ihtiyaç duyulduğu ortada. Olaya böyle bakarsak; Semih'ten iyi bir bonservis kazanılırsa, ihtiyacı karşılayabilecek kaliteli yabancı bir stoper bulunup alınabilir. Yok teklif düşük olursa, Semih'i satmanın da hiçbir manası olmaz.
Bruma'nın henüz beklentileri karşılayamadığı ortada. Önümüzdeki sezon düzenli oynayabileceği yabancı bir takıma kiralanması bence onun için de, GALATASARAY için de iyi olabilir. Yüksek (GALATASARAY'ı zarara uğratmayacak, hatta GALATASARAY'a para kazandıracak) bir teklif gelirse, satılması da gündeme gelebilir. Ama 2014-2015 sezonundaki performansı göz önüne alındığında, bu ihtimalin çok düşük olduğu da aşikar.

6.Galatasaray'ın transfer gündeminde kendini kanıtlamış büyük futbolcular var,sizce bu transfer politikası ne kadar doğru ?

Hasan Yıldırım: GALATASARAY'ın transfer listesini bilmiyoruz. Sadece basının iddiaları var ve bunların da ne kadar doğru belli değil. Ama önceliğin GALATASARAY ilk 11'inde oynayabilecek ve doğrudan katkı verebilecek oyuncularda olacağını düşünüyorum. Genç, ama henüz kendisini geliştirmesi gereken yetenekli oyuncular sonraki seçenek olur diye tahmin ediyorum. Maliyeti yüksek oyuncuların (mali durumumuz da düşünüldüğü zaman) gerçekçi hedef olduklarını düşünmüyorum.

7.Hamza Hamzaoğlu şampiyon olmasına rağmen kadro tercihi ve oyuncu değişikleri yüzünden çok eleştirildi.Siz Hamza Hoca'nın tercihlerini nasıl buluyorsunuz ?

Hasan Yıldırım: Hamza hocanın henüz eksikleri olduğunu düşünüyorum. Kadro tercihleri, oyunu okuma, oyuna müdahele etme konusunda sıkıntılar yaşayabildiğini sezon içinde gördük. Zaman zaman hata yaptığını kabul ettiği maçlardan sonra bile aynı hataları yapabildiğine şahit olduk. Zamana ihtiyacı var. Tabi bu kadroyu onun kurmadığı da bir gerçek. Önümüzdeki sezon kendi kuracağı kadroyla neler yapacağı GALATASARAY'daki geleceğini belirleyecek.

8.Galatasaray'da Hamza Hoca'nında dediği gibi ayrılacak çok futbolcu var.Sizce kimlerle yollar ayrılmalı ?

Hasan Yıldırım: Umut Gündoğan, Furkan gibi kiralık forma giyen oyuncuların kampa katılsalar bile GALATASARAY'da kalabileceklerini zannetmiyorum. Dany'nin Evian performansı sonrası teklif alması ve Fransa'da kalması muhtemelen. Malaga Amrabat'ın satın alma opsiyonunu kullanamayacak sanırım. Açıkçası yabancı sınırı rahatladıktan sonra kadroda kalmasının faydalı olabileceğini düşünüyorum. Ama iyi bir teklif gelirse kulüp satmayı da tercih edebilir tabi. Olcan ve Tarık büyük hayal kırıklığı oldular. Ama teklif alırlar mı, emin değilim. Sabri'yle sözleşme uzatılır diye düşünüyorum. Eray'ın gönderilmesi gerektiğini düşünüyorum. Yekta da gönderilecekler listesinde olur diye tahmin ediyorum. Umut Bulut'u çok eleştiriyoruz. Ama bizden kazandığı parayı ona ödeyecek bir kulüp bulması zor görünüyor. Ontivero gönderilir diye tahmin ediyorum, ama ona ödenen bonservis zarar olarak hanemize yazılacak gibi görünüyor. Dzemaili İtalya'ya döner diye tahmin ediyorum. Semih, Melo, Bruma ve Telles'in ayrılma ihtimalleri var görünüyor. Ne olacağını yakında öğreniriz. Aydın ve Gökhan Zan'ın defterleri de, oyuncuların sözleşmelerinin bitmesiyle kapandı diye düşünüyorum.

9.Tarık bu sene çok başarısız olurken Sabri onun aksine başarılı bir sezon geçirdi.Sağ bek mevkisine transfer yapılacağı yönünde haberler varken yedek olarak hangisiyle devam edilmeli ?

Hasan Yıldırım: Sabri'nin performansının Tarık'tan çok daha iyi olduğunu söylemek lazım. Tarık ne savunmada, ne hücumda beklentileri karşılayamadı. Tarık sol beke alternatif olarak belki kadroda tutulur. Orası için de yeterli değil, ama takımın transfer ihtiyacı çok olduğu için tüm eksikler aynı anda kapatılamayabilir ve bazı oyuncularla zoraki olarak yola devam edilebilir. İlk 11 için kaliteli yabancı bir sağ bek transferi bence şart.

10.Abdülrahim Albayrak ve Ali Dürüst ikilisinin oluşturduğu olumlu hava şampiyonluk için önemli bir etkendi.Yeni yönetim seneye bunun eksikliğini hissedilebilir mi ?

Hasan Yıldırım: Futbolcularla birebir ilgilenen, futbolcuların tüm sorunlarıyla alakadar olan yönetici eksikliği hissedilebilir. Ama mevcut yönetim içinden de bu bağı kurabilecek başka isimler (Misal Cüneyt Tanman) çıkabilir.

11.Son olarak Sinan Gümüş,Koray Günter gibi yetenekli futbolcular için nasıl bir yol haritası çizilmeli ?

Hasan Yıldırım: Tüm yetenekli genç futbolcuları pişmeleri ve kendilerini geliştirmeleri için kiralamak zor. Çünkü kadro içinde de iyi yedeklere/alternatiflere ihtiyaç var. Misal Koray düzenli oynayabileceği bir takıma kiralansaydı belki çok daha hazır şekilde geri döner. Ama kiralansa, bu sefer onun yerine yedek/alternatif bulup kadroya katmak gerekir. O açıdan Koray'ı yedek olarak kadroda tutup; kart cezalısı, sakat gibi eksikler olduğunda ve kupada ona şans vermek daha iyi olur gibi görünüyor. Sinan GALATASARAY için çok önemli bir hücum silahına dönüşebilir. Ben önümüzdeki sezon şans bulabileceğini ve eksiklerine rağmen ciddi katkı verebileceğini düşünüyorum. Sağ ve sol kanat, yardımcı forvet, santrafor... Farklı mevkiler için bir alternatif.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder